LUMEA FILMULUI



Seria Ocean’s

Regia: Steven Sodenbergh

Cu: George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Julia Roberts, Andy Garcia, Don Cheadle, Casey Affleck, Catherine Zeta Jones, Al Pacino

Am hotarat sa scriem despre intreaga serie Ocean’s din doua motive: primul, fiindca sunt trei filme foarte cool si nici unul nu merita sa fie neglijat, si al doilea, fiindca nici unul nu e foarte actual.bellagio

Ocean’s Eleven

Plot: Primul film din serie, remake al filmului cu the Rat Pack, prezinta jaful cazinoului Bellagio din Las Vegas de catre cei unsprezece escroci ai lui Danny Ocean, hot cu vechime si renume.oceans_eleven_ver2

In mod normal, nu ne dam in vant dupa filme cu all-star cast, si nici publicul general nu e prea entuziasmant, in principal fiindca nu exista coeziune intre actori si acest lucru transpare si pe ecran. Ocean’s Eleven este contra-exemplul ideal, Sodenbergh adunand mai mult de o duzina de actori renumiti, care creaza o echipa indeajuns de inchegata incat sa reuseasca cu succes jefuirea cazinourile din Las Vegas, si la propriu si la figurat. Apropo de Sodenbergh, trilogia reprezinta un alt experiment reusit din cariera sa, dupa ce si-a incercat mana la filme indie (Sex, Lies and Videotapes), filme politice (Traffic) si drame sociale (Erin Broncovich). Regizorul reuseste o imagine impecabila si o redare a Vegas-ului care ocoleste kitsch-ul si depravarea orasului. Dimpotriva, Vegas-ul lui Sodenbergh e o lume capitalista, dar care duce cu gandul la filmele clasice cu gangsteri, gen Casino…

Pe langa cast, care joaca extrem de bine fara exceptie, (prea bine ca sa mai adaugam ceva), scenariul este fantastic fiindca ia o idee de jaf extrem de ingenioasa, prezinta piesele puzzle—ului pe parcursul filmului si ne da un climax care surprinde publicul. De altfel, filmul este previzibil prin structura dar nu prin continut, ceea ce il face interesant.

Ocean’s Twelve

Plot: Odata ce Terry Benedict cauta razbunare pentru jefuirea cazinourilor sale, gasca lui Danny Ocean trebuie sa stranga cele 160 de milioane de dolari pe care acesta le solicita si isi muta operatiunile in Europa, unde vor intalni piedici si din partea concurentei- un baron eegocentrist bogat, plictisit si extrem de talentat si din partea Europolului, reprezentat de Isobel Lahiri (Catherine Zeta Jones), o politista cu tata hot care a invatat-o toate trucurile meseriei. Obiectul vizat: oul Faberge, expus in Roma.

Doua lucruri trebuie sa mentionam despre Ocean’s Twelve. Primul este ca, in general, sequel-urile nu reusesc fiindca povestea se continua fara sens si se pierde acea idee puternic construita in primul film. Al doilea este ca, daca era o zona care trebuia exploatata din punctul de vedere a unui heist movie, aceasta era Europa.oceans12_403x324

Ocean’s Twelve reuseste ambele puncte fiindca, in primul rand, nu dilateaza povestea, ci creaza un context nou pentru cei unsprezece, care cauta sa recupereze banii ceruti inapoi de Benedict si abordeaza nu atat jaful, cat lumea hotilor. In al doilea rand, exploatarea imaginii Europei, in toate orasele cheie pentru orice jaf: Amsterdam, Paris si Roma, creeaza un nou pas, necesar pentru trilogie. Chiar daca, comparativ, Ocean’s Twelve poate fi considerat mai slab decat celelalte doua, are cateva elemente care il fac demn de serie. In primul rand, salutam intoarcerea scenei cu sistemul de protectie prin laser, scena de cult-classic, si datorita muzicii si sta la concurenta cu scena cu laser a lui Catherine Zeta Jones din ,,Entrapment”. Scena cu Julia Roberts pe post de Julia Roberts este un alt element comic, iar faptul ca utilizeaza limbajul hotilor si il prezinta pe tata lor, LeMarc, completeaza universul perfect.

Daca ar fi sa gasim un defect filmului, ar fi ca plotul nu pare la fel de puternic construit ca si in celelalte filme, dar elementele prezentate recupereaza cu succes orice minus.

Un element de trivia interesant este ca personajul lui the Belgian apare si in The Brotehrs Bloom, realizand un tribut de la heist movie la con movie.

 

Ocean’s Thirteen

Plot: Dupa ce Reuben este inlaturat de William Bank (Al Pacino), si face un atac cerebral, Danny si echipa sa decid sa se razbune pe Bank si sa il ruineze pe el si noul sau cazino.oceans_thirteen_ver2

Al treilea film din trilogie intampina intoarcerea gastii lui Ocean in Las Vegas, patria mama a escrocilor, si prezinta dn nou lumea cazinourilor, de data aceasta din perspectiva luxului si al oamenilor bogati care creaza o rutina din a isi pierde banii in Sin City. Plotul e din nou extrem de bine construit, Danny, Rusty, Linus si ceilalti luand la rand fiecare din elementele dintr-un cazino care pot sa fie masluite, jefuite, pradate etc. Sodenbergh isi arata din nou maestria regizorala: imaginea clasica, prin filtru galben, split screen cu seara in care cei unsprezece ,,lovesc” cazinoul, abordarea Vegas-ului aeriana si interioara, ziua si noaptea. Ceea ce face un adevarat heist movie din film, este ca nu devine personal, evita dramele membrilor echipei, dar arata coeziunea dintre ei, uniti pentru a-l razbuna pe Reuben, finantatorul lor. Un alt punct interesant este ca orice problema are o solutie ingenioasa, de la platitul muncitorilor din fabrica mexicana care produce ziarele la faptul ca Danny si ai lui par sa cunoasca intreg Vegas-ul si persoanele care ii pot ajuta in vreun fel.

Seria Ocean’s este o trilogie foarte reusita, care prezinta o echipa ideala de escroci, care se remarca atat prin istetimea jafurilor cat si prin atitudinea impecabila care nu o pierd in nici un moment: in primul urmaresc banii, in al doilea faima si respectul de hot, iar in al treilea razbunarea.


Lasă un comentariu